Wat komt er allemaal bij kijken als je op zoek bent naar nieuw werk?

Het zijn roerige tijden op de arbeidsmarkt. Uit arbeidsmarktprognoses* blijkt dat in 2018 het aantal banen flink toenam en er ontstonden meer dan 1 miljoen vacatures. Drie van de tien werkgevers verwachten dat het voor hen in 2019 (veel) moeilijker wordt om vacatures te vervullen in vergelijking tot 2018.
Dat betekent dat als je op zoek bent naar nieuw werk je veel te kiezen hebt. Echter, waar kom jij het beste tot je recht? Je zal je eerst goed dienen te oriënteren op je eigen arbeidsmarktprofiel alvorens je de arbeidsmarkt actief opgaat en gaat solliciteren. Deze investeringstijd kan je terugverdienen als je het goed aanpakt.

Kies en word gekozen
Durf jij te erkennen dat je echt iets te bieden hebt? Alvorens de arbeidsmarkt op te gaan dien je eerst je eigen talenten te herkennen én te erkennen. Weet wat jouw talenten zijn. Je dient te kunnen uitleggen wat jij aan een werkgever aanbiedt. Het gaat er om dat je jezelf “vermarkt”. Goed kijken naar wat jij wil, wat je goed kan en dat onderbouwen. Iedereen heeft sterke punten. Zet daar op in. Als je kiest waar je goed in bent, dan word je ook gekozen. Bescheidenheid is een slechte eigenschap voor iemand die nieuw werk zoekt. Toch hebben veel mensen daar last van. En dat hoeft niet, want een werkgever wil juist horen wat je goed kan en waar jij je in onderscheidt.

Orienteer je op de arbeidsmarkt
Er is veel informatie online te vinden over de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Onderzoek actief waar je kansen liggen. Welke ontwikkelingen zijn er in jouw vakgebied? Waar is vraag naar? Wat zijn de groeisectoren? Welke bedrijven hebben de meeste vacatures? Wat zijn veel gevraagde functies?

Maak je cv toekomstproof
Zorg ervoor dat je thuis bent en blijft in de online wereld en maak je cv toekomst-proof. Ook werkgevers maken gebruik van de moderne technieken die zij tot hun beschikking hebben. Advertenties staan online en social media vormt een belangrijke schakel tussen werkgever en werkzoekende. Door de juiste steekwoorden in je cv te plaatsen, word jij online gevonden. Onderzoek wat de functie-eisen anno-nu zijn. Analyseer de huidige vacatures en onderzoek welke functie-eisen terugkomen. Welk vakjargon wordt nu gebruikt en welke taken keren geregeld terug. Vertaal dit naar jouw cv.

Zorg voor een krachtige motivatie
Vergeet niet te vermelden waarom jij solliciteert bij dat bedrijf! Een werkgever wil graag horen waarom jij graag bij hen wilt werken. Wat maakt dat jij solliciteert? Check de website van het bedrijf en ga op zoek naar aanknopingspunten. Uiteraard toon je aan waarom deze functie jou goed past zonder dat je alles herhaalt wat in je cv staat. Bovendien mag het zeker niet ontbreken wat jou toegevoegde waarde is. Wat gaat het de werkgever opleveren als hij/zij jou aanneemt? Wellicht inspireert het je om de AIDA-methode in te zetten.

Blijf netwerken
Veel van de vacatures worden nog steeds vervuld vanuit het netwerk van de werkgever. En dat is niet gek. Hoe handig is het als de vacature via het netwerk vervuld kan worden. De werkgever weet dan precies wat hij/zij in huis haalt. Een uitgebreid netwerk is dus heel belangrijk. En iedereen heeft een netwerk, hoe klein ook. Al heb je maar een paar contacten: benut ze! Focus je op het zakelijke netwerk LinkedIn. Via LinkedIn kun je ook linken met mensen uit het netwerk van je contacten. Zo kun je je eigen netwerk stapje voor stapje uitbreiden. Verder raad ik je aan om je aan te sluiten bij digitale netwerkgroepen binnen je eigen vakgebied. Het is enorm belangrijk om een goede profielpagina te hebben. Temeer omdat werkgevers altijd eerst googelen om te weten wie ze op gesprek krijgen.

Ga voorbereid het gesprek in
Voor wie uitverkoren wordt om op gesprek te komen, begint de volgende stap in het sollicitatieproces. Er zijn mensen die wel uitgenodigd worden, maar eigenlijk nooit verder komen dan het gesprek. De grootste valkuil is dat mensen niet goed voorbereid een gesprek ingaan. Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer. Naast het goed kunnen beargumenteren waar jouw toegevoegde waarde ligt, wordt van jou ook verwacht dat je echt geïnteresseerd bent. Ga googelen naar de werkgever en zijn bedrijf. Verdiep je in het bedrijf, bedenk wat je nog wilt weten en stel je vragen. Laat zien dat je geïnteresseerd bent.

Ben je geïnteresseerd in handige tips & trucs? Kom dan naar de eerstvolgende sollicitatie Bootcamp en laat je inspireren!

Uit de bundel: “Kies en word gekozen”
Auteur: Ineke van Galen

*Bron: UWV Arbeidsmarktinformatie en –advies, januari 2019