Durf jij te erkennen dat je iets te bieden hebt?

Bescheidenheid is een slechte eigenschap als je nieuw werk zoekt. Toch hebben veel mensen daar last van. In mijn dagelijkse praktijk maak ik geregeld mee dat mensen zich niet durven te profileren als iemand met bijzondere kwaliteiten, laat staan als expert. Ze hebben het gevoel dat ze niet genoeg kennis of ervaring hebben, of niet bijzonder genoeg zijn.

Succesvol netwerken en solliciteren begint echter in de basis bij jezelf. De basis is: weten wat je te bieden hebt en weten wat jou bijzonder maakt en dat ook durven uitspreken. Als je de basis helder hebt, maakt dat vervolgens ook het voeren van netwerk- en sollicitatiegesprekken een stuk gemakkelijker. Je hoeft echter niet op te scheppen of te overdrijven, maar je kunt wel positief zijn over je werkgeschiedenis en trots zijn op al je leermomenten. Staat jouw bescheidenheid je ook in de weg om effectief te solliciteren? Dan heb je wellicht baat bij de volgende 5 tips:

  1. Hoe ben je hier op dit punt in je carrière gekomen?
    Breng in kaart hoe je op dit punt in je carrière bent gekomen en bedenk welke positieve werkzaamheden je hebt neergezet. Durf je deze successen hardop te vertellen nu je opnieuw gaat solliciteren? Probeer het maar eens.
  2. Wat zijn jouw specialiteiten?
    Breng in kaart welke positieve eigenschappen je nodig hebt gehad om werkzaamheden tot een succes te maken. Denk eens na over deze eigenschappen die jij hebt en de praktische resultaten die je daarmee hebt behaald. Voorbeelden van jouw specialiteiten kunnen zijn: initiëren, creëren, organiseren, analyseren enzovoort.
  3. Waar ben je echt trots op?
    Je mag trots zijn op dingen die je al hebt bereikt in je carrière of met een opleiding. Je komt echt niet te snel te arrogant over, eerder te bescheiden. Herhaal de dingen waar je trots op bent, hardop, en blijf ze herhalen tot je ze zelf gelooft en er met zelfvertrouwen over kunt praten tijdens een netwerk- of sollicitatiegesprek.
  4. Hoe heb jij anderen geholpen?
    We leren allemaal constant van elkaar. Dus collega’s in vorige banen hebben sowieso ook iets van jou meegekregen. Welke dingen zijn dat? Welke lessen heb je anderen geleerd? Hoe pasten zij deze toe om hun eigen werk beter te kunnen doen? Is het iets wat je zou kunnen herhalen in een nieuwe baan? Of kan je je specialiteit er van maken? Heb je anderen getraind en zo ja: op welke vlakken? Antwoorden op deze vragen horen zonder meer thuis in jouw verzameling aan vaardigheden en positieve werkervaring.
  5. Wat voor advies zou jij jezelf geven?
    Advies geven aan een ander is altijd makkelijker dan het zelf aan te nemen en in praktijk te brengen, dus dit is een goede oefening. Probeer het advies nu ook eens aan jezelf te geven. Hoe zou jij jezelf beschrijven om bij jouw droombaan binnen te komen? En oefen hier vervolgens mee. Oefen thuis voor de spiegel of oefen met bekenden. Op een gegeven moment ben je er vertrouwd genoeg mee om het op dezelfde manier aan een netwerkcontact of tijdens een sollicitatiegesprek te vertellen.

Uit de bundel: “Kies en word gekozen”
Auteur: Ineke van Galen